Öppet brev till Margot Wallström, Inför Islamiska regimens delegationsbesök i Sverige.

Öppet brev till Margot Wallström, Inför Islamiska regimens delegationsbesök i Sverige.

Öppet brev till Margot Wallström
Göteborg den 26:e maj 2016

Den 1 juni kommer Islamiska regimens utrikesminister Mohammad Javad Zarif med en delegation att besöka Sverige under sin rundresa i Skandinavien . Ökade relationer och handelsavtal med iranska regimen står säkert på agendan. I samband med detta besök vill vi påminna utrikesministern Wallström om de systematiska övergreppen och kränkningarna av de absolut grundläggande mänskliga rättigheterna i Islamiska Republiken Iran.

Särskilt vill vi lyfta fram den islamiska regimens övergrepp mot kvinnor som är tvungna att leva under könsapartheidsregler och systematiska kränkningar, tortyr och dödshot, som är vardagsmat för kvinnorättsaktivister. Margot Wallström är väl medveten om att Iranska regimens delegation med Zarif i spetsen representerar en regim i ett land där:

• Mer än 100.000 politiska fångar har avrättats och folk arresteras och avrättas dagligen. Det råder omänskliga förhållanden för politiska och andra fångar och regimen avrättar flest människor i världen per capita.

• Organisations- och yttrandefrihet saknas och aktivister fängslas och torteras. Förra veckan piskades 17 arbetare på en guldgruva för att de hade protesterat mot arbetsgivaren.

• Den lagliga giftermålsåldern för flickor är mindre än 9 år och pedofili är helt laglig.

• Diskrimineringen av kvinnor och flickor antar sin mest avskyvärda skepnad i form av apartheid och beskrivs ofta som den största människorättsskandalen i vår tid.

• Kvinnor har inte rättighet att välja sina kläder. Slöjan (Hijab) är obligatorisk och de som sätter sig upp mot klädlagen drabbas av bestraffning, vilken inkluderar piskrapp.

• Ett hårt rasistiskt förtryck råder mot religiösa minoriteter och folkgrupper.

Vi uppmanar därför utrikesministern Wallström att solidarisera sig med iranska kvinnors kamp för jämlikhet och jämställdhet när hon möter den iranska delegationen. Könsapartheid-regimen i Iran kan jämföras med apartheid-regimen i Sydafrika och iranska kvinnor behöver den varmaste solidariteten för avskaffandet av denna .

Vi vill att utrikesdepartementet gör de mänskliga rättigheterna till en viktig punkt på dagordningen och uppmärksammar det systematiska våldet som används för att tysta aktivister och slå ned personer som försöker kräva sina rättigheter.

Med vänliga hälsningar
Shahla Nouri
Ordförande Women´s Liberation Iranshahla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*