Tvångsäktenskap – en skamfläck i det jämställda Sverige!

Tvångsäktenskap – en skamfläck i det jämställda Sverige!

shahlaFloda20050723

 

 

Vi i Göteborg kan inte Samlas vid Fadimes grav men ska hedra 6-årsminnet av Fadime Sahindal genom att komma ihåg och skriva om henne.

Mordet på Fadime Sahindal den 21 januari 2002 blev en väckarklocka för alla som inte trodde att detta var möjligt.

Fadime Sahindal, 26 år gammal, hade tillbringat kvällen den 21 januari 2002 tillsammans med sin syster och mamma i systerns lägenhet i Uppsala. När hon skulle lämna lägenheten blev hon skjuten till döds.

Hennes far, Rahmi Sahindal, erkände dagen efter, den 22 januari 2002, mordet och angav som motiv att Fadime Sahindal hade vanhedrat sin familj genom att hon tidigare hade haft en svensk pojkvän (som avled i en bilolycka 1998).

Både Fadime Sahindals far och bror var sedan tidigare dömda för att ha misshandlat och hotat Fadime. Hon hade under hösten 2001 hållit ett tal i Riksdagen under ett seminarium om våld mot kvinnor, där hon berättade om hur hennes familj hade förändrats sedan de flyttat till Sverige, hur hennes manliga släktingar hade börjat vakta henna för att de inte tyckte om hennes ”västerländska” sätt att leva. Fadime Sahindal hade även vid flera tillfällen framträtt i media, bl.a. i flera TV-program, där hon berättat om sin utsatta situation.

En infekterad konflikt mellan Fadime och hennes pappa ha startat med ett gräl om bröllopsfesten och den konflikten flera år senare kunde sluta med att hennes pappa skjuter ihjäl sin egen dotter.

Vem jag ska gifta mig med bestämmer jag själv, sade Fadime vid konflikten.

Även i det mest progressiva samhälle verkar den patriarkala kulturen dagligen men situationen bedöms vara värre för flickor som utsatts för tvångsäktenskap. Genom tvångsäktenskap som har inget med ekonomin i Svarige vill man ha kontroll på kvinnors sexualitet som familjens heder. Invandra familj som tvingar sina dotter till arrangerade äktenskap genom tvång överskrider individens gräns. Grupptrycket är så stort att de, som inte vill vara med om dessa arrangerade kärlekslösa äktenskap, inte vågar protestera. Särskilt svårt att protestera har de unga som ännu inte hunnit utbilda sig färdigt och ännu inte etablerat sig som unga vuxna i samhället. Tills detta allvarliga brott mot den mänskliga rättigheten försätter måste vi hjälpa dessa unga utsatta flickor.

Vi måste jobba vidare tillsammans tills alla former av tvångsäktenskap stoppas.

Det finns även kvinnor som kom från andra länder genom tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap. De flesta lever i ett helvete och har ingen att vända sig till här i Svarige.

Mordet på Fadime Sahindal, som har kommit att kategoriseras som ett s.k. hedersmord, har rönt stor uppmärksamhet i massmedia och även femårsdagen av mordet uppmärksammades i media och försätter tills tvångsäktenskapet finns kvar under samhällets yta här i vårt land.

Kulturellt hänsynstagande är en del av livet och samspelet mellan människor. Ett hänsynstagande till grupper, med egna intressen och som delar samma uppfattning om ett förhållningssätt, får aldrig kränka en enskild individs rätt till fysisk och psykisk hälsa eller utveckling. Gruppens uppfattning får således inte åsidosätta individens rätt till eget fritt val och självständiga beslut. Men Fadime var en aktivist som ska hedras och hennes kamp för jämställdhet ska försättas.

Shahla Nouri

www.medusahuset.se

wlhahla.n@gmail.com

0737262622

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*