Film och samtal kring upplopp som motståndshandling med Fahim Alam, regissör till filmen, som gästar oss från London.

Film och samtal kring upplopp som motståndshandling med Fahim Alam, regissör till filmen, som gästar oss från London.

RiotFilm och samtal kring upplopp som motståndshandling med Fahim Alam, regissör till filmen, som gästar oss från London.

Under några dagar i augusti 2011 rapporterade media om en våg av okontrollerad vandalisering och plundring som spred sig från stad till stad i Storbritannien. VoiceOver/Riots Reframed är en informativ och politisk film som utmanar den officiella bilden av upploppen 2011. Filmen går igenom mordet på Mark Duggan som sköts av poliser i Tottenham, och som var startskottet till upploppen. Vi får höra röster från aktivister, universitetsforskare, unga människor som fängslats p.g.a. att de deltog i upploppen, med flera. Röster som sammanstrålar i en radikal social kommentar till upploppens sociala grunder och betydelse; om polisens roll, den institutionaliserade rasismen, om fängelseindustrin, om samhällsvåld och motstånd.
Fahim Alam påbörjade sin film strax efter att han frisläppts från fängelset där han suttit häktad i sex veckor, misstänkt för ”våldsamt upplopp”. Större delen av filmen gjorde han medan han bar fotboja, i väntan på rättegång. En rättegång som i slutändan visade att han var oskyldig. Fahim Alam som har examen i juridik från Oxford universitet, fick i praktiken uppleva det inneboende våldet och orättvisorna i det polisiära systemet och rättsväsendets olika led. En upplysande erfarenhet som skärpte till hans förståelse av maktens strukturer.

Filmen kommer att introduceras och följas upp av ett samtal med Fahim Alam. Publiken uppmanas att delta med egna kommentarer och synpunkter.

For mer info kontakta Shahla Noori +46 709 356 418

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*